Presentació del llibre de David Ginard i Féron, "Ateu Martí (1889-1936). Anticlericalisme i compromís republicà", cicle memòria democràtica

Sala de Plens, Ajuntament d'Andratx
Gratuït

39.5762771, 2.4243682

Presentació del llibre de David Ginard i Féron, "Ateu Martí (1889-1936). Anticlericalisme i compromís republicà," Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2020.

Mateu Martí i Miquel "Ateu Martí" (1889-1936) fou un cèlebre activista social i polític de la Mallorca del primer terç del segle XX. Republicà, anticlerical, comunista, maçó, promotor del cooperativisme, mentor de figures mítiques del feminisme com Aurora Picornell... protagonitzà algunes sonades polèmiques amb els sectors conservadors de l'illa. Personatge iconoclasta i enemic de les convencions socials, proclamà públicament el seu rebuig a la fe catòlica, adoptà el nom d'Ateu, fundà la Lliga Laica de Mallorca i dirigí la revista anticlerical La Sotana Roja. El seu assassinat, a finals de juliol de 1936, constituí un dels primers episodis de la repressió feixista a les Balears. Aquest llibre reconstrueix, a partir de nombroses fonts inèdites, la trajectòria d'una figura polièdrica que patí la cara més amarga d'una època d'extrems en què les transgressions es pagaven a un preu desorbitat.

David Ginard i Féron (Palma 1966) és doctor en història i professor titular d'Història Contemporània a la Universitat de les Illes Balears. Ha centrat les seves recerques en l'estudi del moviment obrer, la resistència política i l'activisme feminista entre la Segona República i la dictadura franquista. És autor d'una vintena de llibres, entre els quals: Matilde Landa. De la institución libre de enseñanza a las prisiones franquistas (2005), Treballadors, sindicalistes i clandestins (3 volums) (2012-18) i Aurora Picornell. De la història al símbol (2016).

Reserva localitats al telèfon 971628018, o a l'email cultura@andratx.cat

Cartell Cicle de Memòria Democràtica

Portada del llibre